Yatırımcı İlişkileri

İş GYO'nun yatırımcı ilişkileri süreçleri hakkında güncel bilgilendirme, rapor ve duyurularına bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

GYO'lara ilişkin temel yasal düzenleme nedir?

GYO’lar, Sermaye Piyasası Kurulu’nun III-48.1 sayılı “Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği”ne tabidirler.

GYO'lar sermayelerinin ne kadarını halka açmak zorundadır?

GYO’lar sermayelerinin en az %25’ini halka açmak zorundadırlar.

GYO'ların yatırımlarının en az ne kadarı gayrimenkul sektöründe olmalıdır?

GYO’lar gayrimenkullere, gayrimenkule dayalı haklara, gayrimenkul projelerine ve ilgili Tebliğ’de belirtilen varlıklara, aktif toplamlarının en az %51’i oranında yatırım yapmak zorundadırlar.

GYO'lar para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilir mi?

GYO’lar para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilirler. GYO’ların para ve sermaye piyasası araçlarındaki yatırımları, toplam aktif büyüklüğünün %49’unu aşamaz.

GYO'lar yabancı gayrimenkullere ya da yurt dışında kurulu şirketlere yatırım yapabilir mi?

GYO’lar yabancı gayrimenkullere, yabancı sermaye piyasası araçlarına ve belirli gayrimenkullerin, gayrimenkul projelerinin ya da gayrimenkule dayalı hakların portföye alınması amacıyla sınırlı olarak faaliyet konusu yalnızca gayrimenkul olan yurt dışında kurulu şirketlere doğrudan veya sadece bu amacı gerçekleştirmek üzere yurt dışındaki şirketlere yatırım yapmak üzere yurt içinde/yurt dışında kurulan özel amaçlı şirketlere aktif toplamının en fazla %49’u oranında yatırım yapabilirler.

GYO'ların arsa yatırımlarına ilişkin herhangi bir sınır var mıdır?

GYO’ların portföylerinde bulunan ve alımından itibaren beş yıl geçmesine rağmen üzerlerinde proje geliştirilmesine yönelik herhangi bir tasarrufta bulunulmayan arsa ve arazilerin oranı toplam aktif toplamının %20'sini aşamaz.

GYO'ların projelerinin inşaat işini kendisi yapabilir mi?

GYO’lar hiçbir şekilde gayrimenkullerin inşaat işlerini kendileri üstlenemez, bu kapsamda personel ve ekipman edinemezler. Yürütülen projelerin kontrol işleri dahili olarak yürütülecekse bu amaçla istihdam edilen personel kapsam dışıdır. Projelerin inşaat işleri müteahhit firmalar tarafından yapılır.

GYO'ların borçlanmasındaki limit nedir?

GYO’lar, hesap dönemi sonunda açıkladıkları finansal tablolarında yer alan konsolide olmayan özsermayelerinin beş katına kadar kredi kullanabilirler.

GYO'ların portföylerini çeşitlendirmelerine ilişkin bir kural var mıdır?

GYO’ların portföylerini bölge veya gayrimenkul bazında çeşitlendirme yapmalarına ilişkin bir zorunluluk bulunmamaktadır.

GYO'ların kar dağıtma zorunluluğu var mıdır?

GYO’ların kar dağıtma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, GYO tebliği uyarınca Sermaye Piyasası Kurulu GYO’lara nakit kar payı dağıtma zorunluluğu getirebilir.

GYO'ların ödediği kurumlar vergisi oranı nedir?

GYO’ların faaliyetlerinden dolayı elde ettikleri kazançlar, kurumlar vergisinden istisna olup, gelir vergisi stopaj oranı ise %0’dır. Bu kapsamda GYO’lar portföy kazançları üzerinden kurumlar vergisi ödemezler.

GYO'lar gayrimenkul alırken, satarken ya da kiralarken hangi değerleri kullanır?

GYO’ların yapacağı portföye alım işlemleri, portföyden satış işlemleri ve kiralamalar; SPK tarafından yetkilendirilmiş gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından tespit edilen ekspertiz değerleri dikkate alınarak gerçekleştirilir.

GYO'lar gayrimenkul satarken ya da kiralarken ekspertiz değerinin altında bir değerle işlem yapabilir mi?

GYO’ların gayrimenkul satarken ya da kiralarken ekspertiz değerini dikkate almaları esas olmakla birlikte GYO’lar satım ve kiralama işlemlerinde, ekspertiz değerinin %95’inden daha düşük değerler üzerinden de işlem yapabilirler. Ancak, ekspertiz değerinin %95’inin altında satım veya kiralama işlemi yapılması durumunda; söz konusu işlemin özel durum açıklanmasıyla kamuya açıklanması ve bu hususun yapılacak ilk genel kurul toplantısının gündemine alınarak ortaklara bilgi verilmesi gerekmektedir.

İş GYO ne zaman kurulmuştur?

İş GYO, 6 Ağustos 1999 tarihinde kurulmuştur.

İş GYO ne zaman halka açılmıştır?

İş GYO, 1-3 Aralık 1999 tarihinde halka arz edilmiştir.

İş GYO hangi borsada, hangi pazarda işlem görmektedir?

İş GYO hisseleri, “ISGYO” hisse kodu ile Borsa İstanbul’da, YILDIZ PAZAR’da, İş GYO borçlanma araçları Borsa İstanbul’da KESİN ALIM SATIM PAZARI’nda işlem görmektedir.

İş GYO hangi borsa endekslerinde yer almaktadır?

BIST 100 / BIST TÜM / BIST MALİ / BIST YILDIZ / BIST 100-30 / BIST GAYRİMENKUL YAT. ORT. / MSCI TURKEY / Sürdürülebilirlik Endeksi

İş GYO'nun portföyü hangi yatırımlardan oluşmaktadır?

İş GYO’nun portföyü, gayrimenkul yatırımları ile para ve sermaye piyasası araçlarındaki yatırımlardan oluşmaktadır. İş GYO’nun gayrimenkul yatırımları temel olarak kira geliri elde edilen ofis, perakende ile gayrimenkul projeleri ve arsa yatırımlarından oluşmaktadır.

Şirketin ortaklık yapısı nasıldır?

Adı/Soyadı veya Ticaret Unvanı
Tutar (TL)
Oran(%)
499.138.221
52,06%
Diğer
392.135.065
40,90%
TOPLAM
958.750.000
100,0%

İş GYO'nun sermaye büyüklüğü nedir?

İş GYO’nun sermaye büyüklüğü 958.750.000 TL’dir.

İş GYO'nun sermayesini temsil eden pay sayısı kaçtır? Payların herhangi bir imtiyazı var mıdır?

Çıkarılmış sermayemiz her biri 1 TL itibari değerde 958.750.000 adet paydan oluşmakta olup, payların tamamı nama yazılıdır. Payların 1.369.642,817 TL'lik bölümü A Grubu, 957.380.357,183 TL'lik bölümü ise B Grubudur. A Grubu payların, Yönetim Kurulu Üyelerinin seçiminde aday gösterme imtiyazları bulunmaktadır. Yönetim Kurulu Üyelerinin bir tanesi B Grubu, geri kalanın tamamı A Grubu pay sahiplerinin gösterdiği adaylar arasından seçilir. Şirketimizin Ana Sözleşmesinde, oy kullanımına ilişkin imtiyaz bulunmamaktadır.

İş GYO'nun yönetim kurulu kaç kişiden oluşmaktadır? Yönetim kurulu içerisindeki bağımsız üye sayısı kaçtır?

İş GYO’nun yönetim kurulu toplam 9 kişiden oluşmakta olup, yönetim kurulundaki bağımsız üye sayısı 3’dür.

İş GYO'nun ana faaliyeti nedir?

İş GYO’nun ana faaliyet konusu; değer artış kazancı ve satış veya kira geliri elde etmek üzere gayrimenkullere, gayrimenkule dayalı haklara yatırım yapmak ve gayrimenkul projesi geliştirmektir.

İş GYO'nun gelir kaynakları nelerdir?

İş GYO’nun gelir kaynakları; gayrimenkul portföyünden elde edilen kira gelirleri, gayrimenkul satış gelirleri ve finansal varlıklardan elde edilen gelirlerden oluşmaktadır.

Kiracılarla imzalanan kira sözleşmelerinin ortalama vadesi nedir?

Kira geliri yaratan taşınmazlarda kira süreleri, anlaşmanın veya yatırım modelinin türüne bağlı olarak farklılık gösterebilmekte olup, anahtar teslim ve yap-işlet-devret yatırım modellerine sahip taşınmazlarda uzun vadeli kira sözleşmeleri mevcuttur.

İş GYO'nun mali yılı nedir?

İş GYO’nun mali yılı 12 aylık takvim yılıdır. (Ocak- Aralık)

İş GYO finansal sonuçlarını hangi sıklıkla açıklamaktadır?

İş GYO finansal sonuçlarını üçer aylık dönemlerde açıklamaktadır.

İş GYO'nun olağan genel kurulu ne zaman toplanmaktadır?

Genel Kurul, Şirket esas sözleşmesine uygun olarak, hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde toplanır. Olağanüstü genel kurul toplantısı ise şirket için toplantının yapılması gereken bir durum ortaya çıktığı zamanlarda yapılmaktadır.

İş GYO'nun temettü politikası ne şekildedir?

Yönetim Kurulunun kâr dağıtım teklifi, Genel Kurul'da görüşülür ve kârın dağıtılıp dağıtılmayacağı, ne şekilde ve ne zaman dağıtılacağı Genel Kurul Toplantısında karara bağlanır. Şirketin kar dağıtım politikasına aşağıda yer verilmiştir.
Şirket Ana Sözleşmesinde, dağıtılabilir kârdan Sermaye Piyasası Kurulu'nca saptanan oran ve miktarda birinci temettü dağıtılması esasına yer verilmiştir.

Yönetim Kurulu, Genel Kurul'un onayına sunacağı kâr dağıtım tekliflerinde,
• Pay sahiplerimizin beklentileri ile Şirket'in büyüme gereği arasındaki hassas dengenin bozulmamasını,
• Şirketin kârlılık durumunu
dikkate almak suretiyle dağıtılabilir kârın en az %30'unun bedelsiz hisse senedi şeklinde veya nakit olarak dağıtılmasının Genel Kurul'a teklif edilmesi esasına dayalı bir kâr dağıtım politikası benimsemiştir.

Kâr dağıtımında imtiyaz bulunmamakta olup, kâr dağıtımı işlemleri mevzuatta belirtilen yasal süreler içerisinde gerçekleştirilir.
Yönetim Kurulunun, genel kurula kârın dağıtılmamasını teklif etmesi halinde, bunun nedenleri ile dağıtılmayan kârın kullanım şekline ilişkin bilgi genel kurul toplantısında pay sahiplerine sunulur, faaliyet raporunda yer alır ve kamuya açıklanır.
Kar payı avansı dağıtımı hususuna Şirket Ana Sözleşmesinde yer verilmiş olup, konuya ilişkin sermaye piyasası düzenlemeleri çerçevesinde ortaklara kar payı avansı dağıtılabilir.

İş GYO'nun bağımsız denetim kuruluşu kimdir?

İş GYO’nun bağımsız denetim kuruluşu PwC Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. (A Member Firm of PricewaterhouseCoopers)’dir.

İş GYO yatırımcıları sorularıyla ilgili kiminle iletişime geçebilir?

Sorularınız için Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölümü ile irtibata geçebilirsiniz.

Telefon: 0212 325 23 50
Fax: 0212 325 23 80
E-posta: investorrelations@isgyo.com.tr

Lütfen cep telefonunuza gelen SMS kodunu aşağıdaki alana giriniz.
Doğrula
SMS kodu yanlış. Lütfen tekrar giriniz.