Amaç ve Kapsam
Bu Politika İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.(İş GYO)’nin insan hakları ve insan kaynakları uygulamalarına ilişkin sorumluluklarını ve prensiplerini belirler.
İnsan hakları ve çalışan haklarına saygı ve fırsat eşitliğini benimseyen İş GYO, çalışanlarla uzun soluklu iş birlikleri sürdürülmesini hedefler ve çalışan memnuniyetini gözetir.
Temel Esaslar
İş GYO, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün insana yakışır çalışma hakları, insan hakları, eşitlik, sosyal güvenlik, sosyal diyalog, sosyal adalet, iş sağlığı ve güvenliği gibi temel ilkeleri başta olmak üzere ilgili diğer mevzuat ve ülkemizin bu konuda taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin gereklerini yerine getirme ve geliştirme konusunda özen gösterir.
İş GYO, çalışanlarıyla ilgili verdiği tüm kararları; ırk, din, dil, etnik kimlik veya herhangi bir inanış, cinsiyet, yaş, medeni durum, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ailevi sorumluluklar, siyasi görüş, engellilik, kültürel veya sosyal farklılık ayırımı yapmaksızın verir. İnsan haklarına saygı gösterilmesi ve çalışanların kurum içi fiziksel, ruhsal ve duygusal olarak kötü muamelelere karşı korunması için gerekli önlemleri alır.
İş GYO, adil, eşitlikçi ve çağdaş çalışma ortamı hedefi ile çalışma hayatına toplumun her katmanını dahil etmeyi amaçlar. Kadınların ve engelli çalışanların çalışma hayatına katılımını arttırmaya yönelik fırsat eşitliği sunar.
Şirket faaliyetlerinde verimliliği ve iş yaşamının niteliğini yükseltmeyi amaçlayan insan kaynakları yönetimi; nitelikli, kurum kültürü ve değerleriyle uyumlu, alanında uzman, gelişime açık, potansiyeli yüksek adaylar arasından “doğru kişinin doğru işe yerleştirilmesi” prensibi çerçevesinde seçme ve yerleştirme faaliyetlerini ırk, din, dil, cinsiyet, engel vb. hiç bir ayrım yapmaksızın gerçekleştirir.
İşe alım, kariyer planlama, ücret ve yan hakların yönetimi, performans yönetimi ve ödüllendirme, işten ayrılma ve tazminat gibi temel insan kaynakları süreçleri tüm çalışanlar ile paylaşılır.
İş GYO, etik değerleri ve stratejik hedefleriyle uyumlu, adil ve rekabetçi bir ücret ve ödüllendirme anlayışı benimser, hiç bir ayrım olmaksızın “eşit işe eşit ücret” prensibini esas alır. İşe ve unvana ilişkin görev tanımları ile performansa ilişkin uygulama esasları yazılı hale getirilmiş ve çalışanlara duyurulmuştur.
İş GYO, insan haklarına aykırı şekilde zorla çalıştırma, çocuk işçi çalıştırma, bulunduğu tehlike sınıfından daha yüksek oranlı işlerde çalıştırma vb. gibi insana yakışır olmayan her türlü hak ihlaline karşı gerekli önlemleri alır.
İnsan kaynaklarının yönetiminde proaktif ve yenilikçi bir bakış açısına sahip olan İş GYO, bütün Birimler ile işbirliği içinde, çalışanın katılımını temel alan adil bir çalışma biçimi benimser. Tüm insan kaynakları süreçlerinde yenilikçiliği ve yaratıcılığı destekler, iş/özel hayat dengesini gözetir.
Etkili iletişime önem veren İş GYO, çalışanların görüş, öneri, şikayet ve değerlendirmelerini iletebilecekleri açık, şeffaf ve samimi iletişim kanalları ile anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmaları kullanır.
Hayat boyu öğrenme felsefesiyle yürütülen eğitim ve gelişim faaliyetleri kapsamında; çalışanların ihtiyaçlarına göre planlanan eğitimlerin, Şirket hedefleriyle uyuşması ve çalışanların eğitim sonuçlarını iş ve özel hayatlarına yansıtabilmesi amaçlanır. Şirket, tüm çalışanlarının fırsat eşitliği çerçevesinde eğitime katılmalarını sağlamayı gözetir.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve tüm yasal uyum eğitimleri düzenli olarak çalışanlara sunulur ve bu alanlarda farkındalık sağlanarak gerekli bilgilendirmeler yapılır.
İş GYO, farklı kademelerde yer alan tüm yönetici ve uzmanlık pozisyonları için gereken kalifiye iş gücünün fırsat eşitliği esasıyla yetiştirilmesini benimser ve yetkinlik gelişim sistemlerinin uygulanmasını esas alır.
İş GYO, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal mevzuat ve uygulamalar kapsamında, çalışanlarına sağlıklı, güvenli bir iş ortamı sağlayarak önleyici, düzeltici ve koruyucu yaklaşımlar ile bu konudaki süreçlerini sürekli iyileştirir.
İş GYO, sendika üyeliğine ve toplu sözleşme hakkına saygı duyar. Tüm çalışanlar, sendikal üyelik konusunda serbesttir ve hür iradeleriyle hareket eder.
Şirket çalışanları, iş yerinde her türlü kötü muamele, ayrımcılık veya taciz eylemlerine neden olabilecek hareketlerden kaçınır. Bu tür durumlarda çalışanlar, Etik Hat da dahil olmak üzere kendilerine sunulmuş iletişim kanalları üzerinden durumu bildirmekle yükümlüdür.
Tedarikçilerin, bu Politika esaslarıyla uyumlu çalışması beklenir.
Bu politika, insan kaynakları fonksiyonunun bağlı bulunduğu Genel Müdür Yardımcısı’nın sorumluluğunda ve gözetiminde yürütülür.